Provincie Utrecht
max €100 per uur
Utrecht
24
Omgevingsdiensten
23ste april, 2025
8ste mei, 2025
Organisatie
Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie.
Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.
Programmateam energietransitie
We willen zo spoedig mogelijk en uiterlijk in 2050 CO2-neutraal zijn. Dat betekent dat de energievoorziening ver vóór 2050 al CO2-neutraal dient te zijn. Vanuit het programmateam Energietransitie leveren we hier met 30 enthousiaste en deskundige collega’s een bijdrage aan. We richten ons op het stimuleren van energiebesparing, het mogelijk maken van duurzame opwek van energie en een toekomstbestendige energie-infrastructuur. De aard van de opgave vraagt om een innovatieve en inclusieve aanpak.
Ontzorgingsprogramma MKB
In de loop van 2024 hebben we ons als provincie Utrecht ingeschreven voor het landelijke Ontzorgingsprogramma MKB, een programma dat via de provincies wordt uitgevoerd en gefinancierd door het Rijk. De huidige looptijd is tot mei 2027. Het doel van het programma is het ondersteunen van 591 kleine en micro mkb-ondernemingen (tot 50 medewerkers) in de provincie Utrecht met als doel hun bedrijfspand te verduurzamen en zodoende energie en CO2 te besparen. Afhankelijk van de grootte van de gemeente gaat het om 13-30 mkb’ers per gemeente die we met dit programma willen bereiken. Denk bij de ontzorging aan een breed pallet van technisch, financieel en juridisch advies van begin tot het moment van aanbesteden dan wel inkoop. Binnen het programma richten we ons in de provincie Utrecht voornamelijk op mkb’ers in het centrum van deelnemende gemeenten, denk hierbij aan horeca en retailondernemers, en op de kleine en micro ondernemers die gevestigd zijn op bedrijventerreinen. De gemeenten die meedoen aan het ontzorgingsprogramma zijn: Amersfoort, Baarn, Bunschoten, De Bilt, Bunnik, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist.
Voor een eerste indruk van dit programma kunt u verder lezen op: www.energietransitieutrecht.nl/omkb.
Wat ga je doen
Je gaat in genoemde deelnemende gemeenten actief ondernemers werven voor dit nieuwe programma. In samenspraak wijzen we een selectie van gemeenten toe aan een en dezelfde duurzaamheidsadviseur. De werving gaat via bijeenkomsten, 1:1 benaderen van ondernemers, samenwerken met betreffende gemeenten en (collectieven van) lokale ondernemers. Na de geslaagde werving bestaat het traject voor de ondersteuning van de kleine en micro mkb’ers uit een aantal stappen.
Elk traject start met een intakegesprek met de geworven deelnemende mkb’er. Indien de mkb’er huurder van het bedrijfspand is, betrek je in overleg ook de verhuurder bij de intake. Je brengt vervolgens in kaart wat de ambities, uitdagingen, behoeften en beschikbare middelen zijn. Bij de intake hoort het ondertekenen van een intentieverklaring met onder andere een de-minimis toets.
Voor de verdere begeleiding is vaak een energiescanscan van het pand nodig om de verduurzamingsmaatregelen en de kosten en baten hiervan inzichtelijk te maken. Om deze te kunnen uitvoeren biedt provincie Utrecht een Open House constructie aan waarbij verschillende aanbieders van energiescans beschikbaar zijn voor mkb’ers om uit te kiezen. De energiescan richt zich op het bedrijfspand en waar relevant de bedrijfsprocessen (zoals opgenomen in de EML-lijst en inclusief relevante bovenwettelijke maatregelen).
Met behulp van het scanrapport geef je begrijpelijk technisch, financieel en juridisch advies waarbij je helpt met het opstellen van een businesscase. Vervolgens help je met het opstellen van een routekaart en planning gebaseerd op logische keuzes, (indien van toepassing) een controle dat te nemen maatregelen uitvoerbaar zijn binnen de huidige netaansluiting, interne besluitvorming en inclusief eventueel voorbereiden en aanvragen van een subsidie of lening.
Indien nodig zorg je in overleg met gemeente, provincie en mkb’er, voor de inzet van additionele specialistische expertise en deskundigheid rondom de geselecteerde maatregelen.
Naast de begeleiding van de mkb’ers, heb je een rol in het team van duurzaamheidsadviseurs door actieve kennisuitwisseling op het gebied van succesvolle wervingsacties, specifieke branches of type bedrijfspanden en bedrijfsprocessen.
Tot slot neem je deel aan regulier overleg met de provincie over je voortgang. Je rapporteert hierover volgens gedefinieerde RVO-richtlijnen en aangereikte RVO-formats. De frequentie van overleg/rapportage wordt nader afgestemd met het team duurzaamheidsadviseurs.
Resultaatopdracht
Het per gemeente toegekende aantal kleine en micro ondernemers werven voor deelname aan het Ontzorgingsprogramma MKB - in samenwerking met de betrokken gemeenten en vertegenwoordigers van ondernemers(verenigingen).
Het per gemeente toegekende aantal kleine en micro ondernemers technisch, financieel en juridisch ontzorgen voor de verduurzaming van hun bedrijfspand en waar relevant de bedrijfsprocessen (zoals opgenomen in de EML-lijst en inclusief relevante bovenwettelijke maatregelen) inclusief eventueel voorbereiden en aanvragen van een subsidie of lening;
Halfjaarlijks aanleveren van voortgangsdata via RVO Monitor (format) inclusief gerealiseerde resultaten.
Toevoeging
Voor het uitoefenen van de opdracht wordt vanuit de provincie Utrecht verwacht dat de opdrachtnemer haar eigen (ICT)middelen inzet. Indien gedurende de opdracht blijkt dat er extra bedrijfsmiddelen nodig zijn om het product of dienst te kunnen leveren/verlenen, dan zal opdrachtnemer deze zelf bekostigen.
Competenties
Je bent sociaal, voelt mensen goed aan en kan goed samenwerken en luisteren;
Je hebt affiniteit met de ondernemers en met het verduurzaming van bedrijfsmatig vastgoed;
Je bent initiatiefrijk, oplossingsgericht, resultaatgericht en daadkrachtig;
Je kunt technisch-financiële rapportages goed interpreteren en uitleggen in begrijpelijke taal voor ondernemers;
Je kunt goed meedenken en adviseren over maatregelen, regelingen en mogelijkheden;
Je spreekt graag voor groepen en bent comfortabel met het organiseren van bijeenkomsten en het werven van deelnemers voor activiteiten;
Je werkt zorgvuldig, zowel in je contact met mensen, als in het bijhouden van je planning, voortgang en resultaten.
Benodigd aantal professionals
2.
CV-eisen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
We beoordelen je CV om te zien of er een match is.
We controleren of je voldoet aan de eisen en wensen.
We onderzoeken op basis van data of je gewenste tarief concurrerend is.
Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten..
De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.
We werken samen een offerte uit waarin we toelichten waarom jouw profiel aansluit op de gestelde eisen en wensen.
We verzamelen de benodigde stukken indien gevraagd zoals referenties, diploma's, motivatiebrief, VOG etc...
Op basis van data bepalen we een kansrijk uurtarief voor de offerte. Jij hebt zelf natuurlijk het laatste woord in het biedingstarief..
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan slag gaat via BijOranje hanteren we de volgende voorwaarden:
We vragen 10% marge over je uurtarief voor de duur van de opdracht.
We betalen je factuur binnen 16 dagen, je hoeft dus niet op je geld te wachten!
Als jij je opdracht goed doet en daardoor bij de dezelfde opdrachtgever een nieuwe opdracht mag doen dan ben je daar volledig vrij in! We hanteren geen concurrentie-/ relatiebeding.: