RIVM
Geen max tarief
Utrecht
36 uur p/w
ICT Informatievoorziening
8ste juli, 2025
23ste juli, 2025
In het kort: Je gaat als kwaliteitsfunctionaris PEF de kwaliteitsnormen waarborgen tijdens de verhuizing van de poliovirus faciliteit, risico-inventarisaties uitvoeren en het team begeleiden om accreditatie te verkrijgen in de nieuwe locatie.
Bij het RIVM werken ruim 3000 collega’s elke dag samen aan de zorg van morgen. Het centrum Infectieziekteonderzoek, Diagnostiek en laboratorium Surveillance (IDS) is een van de vijf centra van het Centrum voor Infectieziekte Bestrijding (CIB) van het RIVM. Het centrum IDS verricht microbiologisch onderzoek, humane diagnostiek en surveillance van verschillende pathogenen. Daarnaast wordt (toegepast) wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Met de kennis die zo gegenereerd wordt kan advies gegeven worden naar het ministerie van VWS, het netwerk aan laboratoria en (inter)nationale partners (o.a. GGD, WHO en ECDC). De patiëntgeoriënteerde diagnostiek bestaat uit bijzondere diagnostiek die voor andere laboratoria in Nederland beperkt of niet beschikbaar is, en de uitvoering hiervan wordt grotendeels gedaan onder de ISO15189 norm. Epidemiologische diagnostiek wordt ingezet bij (uitbraken van) meldingsplichtige infectieziekten, antibioticaresistente micro-organismen en andere voor de mens pathogene micro-organismen die mogelijk een risico zijn voor de volksgezondheid. Deze informatie maakt surveillance mogelijk, waarmee IDS inzicht krijgt in trends van circulerende pathogene micro-organismen in de bevolking. Het centrum voert regie ter ondersteuning van de andere laboratoria in Nederland bij de bestrijding en de preventie van infectieziekten, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van (snel)diagnostiek voor micro-organismen. IDS organiseert en beheert een landelijk dekkend netwerk van diagnostische (referentie)laboratoria. Zelf heeft IDS de referentietaak voor mazelen, rubella, polio, tuberculose, enterale virussen, arbovirussen, Norovirus, en SARS-CoV-2. IDS voert in de Poliovirus Essential Facility (PEF) de nationale surveillance van polio in Nederland uit. Daarnaast heeft het PEF team taken voor de WHO voor het verzorgen van kwaliteitspanels en verzorgt het de referentielabtaak voor enkele landen die deze polio faciliteiten niet hebben. Verder voert zij polio rioolwater surveillance uit voor specifieke gebieden in Nederland met een lage vaccinatiegraad en klinische surveillance ter confirmatie van infecties met enterovirussen.
Functieomschrijving
Binnen het centrum Infectieziekteonderzoek, Diagnostiek en laboratorium Surveillance (IDS) bevindt zich de Poliovirus Essential Facility (PEF). In 2015 heeft de WHO het Global Action Plan (GAP) voor het minimaliseren van poliovirus faciliteits-geassocieerde risico’s gepubliceerd. Het GAP omvat strenge eisen waar poliovirus faciliteiten aan moeten voldoen. Afgelopen jaren heeft IDS hard gewerkt aan het realiseren van conformiteit met deze norm met als resultaat het Interim Containment Certificate. In 2026 gaat de PEF verhuizen naar de nieuwe locatie van het RIVM in Utrecht. Op deze locatie wordt de PEF opnieuw geaccrediteerd door de NAC volgens de strenge kwaliteitsnorm WHO GAPIV. Om het huidige team te versterken is een kwaliteitsfunctionaris nodig die de strenge kwaliteitseisen tijdens het verhuisproject van de PEF weet te waarborgen. De kwaliteitsfunctionaris voert uit en neemt het team hierin mee/verbindt (aanjagersrol).
Doel van de functie
Als kwaliteitsfunctionaris PEF zorg je ervoor dat we ook in de nieuwbouw onze accreditatie verkrijgen. Je bent in staat om de audit van de NAC in de nieuwe huisvesting voor te bereiden. Je houdt nauw contact met de projectleider verhuizing High Containment (HiC) en weet duidelijk te onderscheiden wat afgestemd moet worden. Je gebruikt het huidige (kwaliteits)systeem als blauwdruk. Je neemt de betrokken medewerkers mee in het proces en gebruikt hun inhoudelijke input. Door jouw kennis van veeleisende kwaliteitssystemen, risico-inventarisaties en normen in een laboratoriumomgeving weet je welke stappen nodig zijn en weet je resultaten te bereiken. Je rapporteert aan het Afdelingshoofd Virologie van het Vaccinatieprogramma en werkt nauw samen met het PEF team, het (High-containment) verhuisteam en overige stakeholders. Met betrokkenen stem je de taken en afbakening af.
Werkzaamheden
Als kwaliteitsfunctionaris PEF verhuizing ben je bezig met:
- Uitvoeren en bewaken van de (voortgang van de) werkpakketten. Er wordt toegewerkt naar volledige conformiteit met de GAP norm op de nieuwe locatie, wat uiterlijk Q2 2026 bereikt wordt en getoond kan worden tijdens de audit.
- Voorbereiden, faciliteren en afronden van risico-inventarisaties
- Uitvoeren van mitigerende maatregelen voortkomend uit de risico-inventarisaties
- In samenwerking met het HiC verhuisteam PEF integreren in de HiC procedures waar mogelijk
- Goede vastlegging van de activiteiten conform de norm.
- Het sturen op eigen resultaten en ophalen van inhoudelijk input uit het team.
- Het huidige kwaliteitssysteem als blauwdruk te gebruiken voor de nieuwe locatie.
- Voorbereiden van regelmatige updates naar de NAC
- Actieve participatie in meerdere verhuis-overleggen
- Het op de hoogte houden van de stakeholders over de voortgang.
Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten.
De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan slag gaat via Bij Oranje hanteren we de volgende voorwaarden:
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan de slag gaat via Bij Oranje Detachering dan hanteren we de volgende voorwaarden: