VNG
max €105 per uur
Zuid-Holland
36
Facilitaire dienstverlening
17de april, 2025
6de mei, 2025
Over VNG Realisatie
De VNG representeert de 342 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie zet hierbij de lokale uitvoering van maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal, vanuit de uitgangspunten van het VNG-beleid. Dit gebeurt onder meer door actieve participatie in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
VNG Realisatie draagt in opdracht van het VNG-beleid bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
Verbeteren van de dienstverlening;
Een efficiënte en wendbare organisatie;
Anticiperen op de toekomst.
Over het ondersteuningsprogramma arbeidsmigranten
Er spelen al geruime tijd diverse vraagstukken rondom EU-arbeidsmigranten. Na het rapport "Geen tweederangsburgers" van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten is dit thema prominenter op de agenda gekomen. Het is een complex vraagstuk dat gemeenten direct raakt. Verschillende initiatieven om arbeidsmigranten beter te beschermen, vragen van gemeenten dat zij handelen en zich actief inzetten om hun positie duurzaam te verbeteren.
Gemeenten spelen de komende jaren een cruciale rol bij het verbeteren van de positie van arbeidsmigranten. Dit vraagt veel van hen, zowel organisatorisch, financieel als politiek-bestuurlijk. Enerzijds is actuele kennis van de praktijk nodig, anderzijds goede samenwerking met verschillende partners, waaronder het rijk.
Met het ondersteuningsprogramma biedt VNG Realisatie gemeenten proactief advies, deelt en verbindt het kennis en ervaringen, stimuleert een samenhangende aanpak en biedt waar nodig actieve begeleiding. Als trusted advisor speelt de VNG een essentiële rol in het realiseren van duurzame oplossingen en structurele verbeteringen. Het programma is gestart in april 2022.
Het ondersteuningsteam bestaat uit een jurist, (regio)adviseurs, een communicatieadviseur, een projectondersteuner en een projectleider.
Omschrijving van de opdracht
Gemeenten staan voor talloze opgaven op het gebied van arbeidsmigratie. Vaak beginnen zij met oplossingen op lokaal niveau, maar vraagstukken rond arbeidsmigratie overschrijden vaak de gemeentegrenzen. Daarom zien gemeenten het belang van regionale samenwerking. Dit uit zich in informatie-uitwisseling, onderlinge afstemming en samenwerking met andere publieke dienstverleners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.
Als adviseur arbeidsmigranten onderhoud je nauw contact met gemeenten die via regioadviseurs aangeven regionaal te willen samenwerken. Je blijft op de hoogte van ontwikkelingen op dit dossier en ondersteunt gemeenten bij het verkennen en opzetten van regionale samenwerking. Regioadviseurs signaleren actief behoeften en bieden ondersteuning en advies. Waar nodig schakel je experts in (tweede lijn) om mee te denken.
Je adviseert gemeenten bij het organiseren van regionale samenwerking en kennisdeling, met oog voor samenwerking met partners en uitvoerbare vertalingen van regionale afspraken naar de lokale praktijk. Je ondersteunt op verschillende manieren, zoals het opstellen van handreikingen, verzamelen van goede voorbeelden of organiseren van werksessies.
Je hebt een luisterend oor voor gemeenten en regio’s, weet vraagstukken scherp te formuleren en bent comfortabel in gesprekken op zowel ambtelijk als bestuurlijk niveau. Je kent de verschillende regionale samenwerkingen en begrijpt hoe arbeidsmigratie deze raakt. Je adviseert gemeenten strategisch en begeleidt hen in de stappen naar regionale samenwerking.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Als adviseur vervul je samen met het team een meerledige taak:
Versterken van (bestuurlijke) bewustwording rond arbeidsmigranten.
Ontwikkelen van toepasbare producten die aansluiten bij gemeentelijke behoeften.
Proactief adviseren van gemeenten, in samenwerking met regioadviseurs.
Bevorderen van kennisdeling tussen gemeenten.
Ontsluiten van het VNG-netwerk op het gebied van arbeidsmigranten.
Onderhouden van goede contacten met gemeenten.
Signaleren van knelpunten en vertalen naar adviezen.
Organiseren van webinars, trainingen en werksessies.
Monitoren en evalueren van voortgang en effectiviteit van gemeentelijke acties en samenwerkingsverbanden.
Resultaat van de opdracht
Met het ondersteuningsprogramma streven we naar:
Vergrote bewustwording bij gemeenten en handelingsperspectief voor actie.
Aangemoedigde en ondersteunde regionale samenwerking.
Beschikbare expert- en praktijkkennis via diverse kanalen.
Actieve inbreng in nieuwe wetgeving vanuit gemeentelijk perspectief.
Gebruik van praktijkkennis als input voor VNG-activiteiten.
Van de kandidaat worden aanvullende resultaten verwacht:
Stimuleren van regionale samenwerking op het thema EU-arbeidsmigranten.
Ondersteunen van gemeenten en regio’s via producten en sessies.
Ontwikkelen van een werkwijze die in 2025 wordt getest.
Borging van kennis over regionaal samenwerken bij gemeenten.
Agenderen van het thema in bestaande samenwerkingsverbanden.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
We beoordelen je CV om te zien of er een match is.
We controleren of je voldoet aan de eisen en wensen.
We onderzoeken op basis van data of je gewenste tarief concurrerend is.
Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten..
De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.
We werken samen een offerte uit waarin we toelichten waarom jouw profiel aansluit op de gestelde eisen en wensen.
We verzamelen de benodigde stukken indien gevraagd zoals referenties, diploma's, motivatiebrief, VOG etc...
Op basis van data bepalen we een kansrijk uurtarief voor de offerte. Jij hebt zelf natuurlijk het laatste woord in het biedingstarief..
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan slag gaat via BijOranje hanteren we de volgende voorwaarden:
We vragen 10% marge over je uurtarief voor de duur van de opdracht.
We betalen je factuur binnen 16 dagen, je hoeft dus niet op je geld te wachten!
Als jij je opdracht goed doet en daardoor bij de dezelfde opdrachtgever een nieuwe opdracht mag doen dan ben je daar volledig vrij in! We hanteren geen concurrentie-/ relatiebeding.: