VNG
Geen max tarief
Zuid-Holland
24 uur p/w
Rijksoverheid
2de juli, 2025
14de juli, 2025
In het kort: Je gaat als projectleider Uitvoerbaarheid samenwerken met gemeenten en het Rijk om wet- en regelgeving uitvoerbaar te maken, knelpunten te signaleren en advies te geven voor verbeteringen in beleid en uitvoering.
1. Specificatie
1.1 Over VNG Realisatie
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
- Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
- Verbeteren van de dienstverlening;
- Een efficiënte en wendbare organisatie;
- Anticiperen op de toekomst.
1.2 Over focus op Uitvoering
Focus op Uitvoering is een beweging met daaronder een aantal programmalijnen. De opdracht is om met gemeenten en zoveel mogelijk vanuit de praktijk invulling te geven aan;
- De visie dat uitvoering leidend is voor beleid;
- Zichtbaar te maken waar de grootste uitdagingen liggen (beeld van de praktijk);
- Te onderzoeken wat geleerd kan worden van de aanpak en werkende elementen en deze kennis te delen (lerend netwerk);
- Te onderzoeken wat dit vraagt aan landelijke kaders en dit te bespreken met het rijk (input voor beleid);
We werken met een klein team aan het initiëren, versnellen en borgen van activiteiten die ten goede komen aan de uitvoerbaarheid en uitvoeringskracht van gemeenten.
Over de programmalijn uitvoerbaarheid
Het hoofddoel van de programmalijn uitvoerbaarheid is uitvoerbare wet- en regelgeving voor gemeenten. Om dat doel te bereiken zetten we in op:
- Betere en eerdere betrokkenheid van gemeenten bij de ontwikkeling van rijksbeleid.
- Brede bekendheid (bij rijk, politiek en gemeenten) van knelpunten en oplossingsrichtingen in de uitvoering van taken door gemeenten.
Kennisoverdracht, agenderen en leren en ontwikkelen staan centraal in de activiteiten die we in dat kader ondernemen. Denk hierbij aan het organiseren van kennissessies over uitvoerbaarheid, het opstellen van een gemeentelijke stand van de uitvoering, het monitoren van de voortgang op het samenwerken aan uitvoerbaar beleid op verschillende dossiers en het beproeven van de nieuwe werkwijze in de praktijk.
1.3 Omschrijving van de opdracht
In samenwerking met collega’s binnen de VNG, het Rijk en gemeenten werk je aan het thema uitvoerbaarheid door vanuit de autonomie van gemeenten zelf te agenderen waarvoor regelgeving nodig is (de omkering) en anderzijds door te adviseren over (het belang van) de uitvoerbaarheid van nieuw en bestaand beleid.
Als projectleider Uitvoerbaarheid binnen het team Focus op Uitvoering voer je projecten, adviestrajecten en pilots van actielijn ‘Uitvoerbaarheid’ uit. Je signaleert knelpunten, je adviseert en doet pro-actief voorstellen voor verbetering.
Je maakt actief verbinding met VNG medewerkers en denkt en helpt mee en geeft advies op maat bij het oplossen van knelpunten. Je geeft daarnaast advies over procesregie bij het doorlopen van een Uitvoerbaarheidsstoets Decentrale Overheden (UDO), monitort de voortgang van UDO’s en begeleidt pilots.
Je stelt VNG medewerkers in de gelegenheid meer vanuit uitvoerbaarheid en menselijke maat te gaan werken en dit uitgangspunt centraal te stellen in hun bijdrage aan de ontwikkeling van nieuw beleid en wetgeving. Daarmee draag je bij aan betere wet- en regelgeving. Begrijpelijk en doenlijk voor burgers en bedrijven en werkbaar in de uitvoering. Hiervoor heb je binnen de VNG contact met managers en medewerkers bij alle directies. Buiten de VNG stem je af met stakeholders bij gemeenten, medeoverheden, Rijk en uitvoeringsorganisaties op beleids- en uitvoeringsniveau.
Binnen het platform/netwerk van en voor gemeenten wissel je kennis, best-practices uit voor uitvoerbaar beleid bij gemeenten. Je vertaalt deze naar adviezen en acties voor de programmalijn.
Je adviseert de programmamanager/coördinator a.i. over de integratie van het programma Focus op Uitvoering en in het bijzonder de lijn uitvoerbaarheid in de activiteiten van de VNG organisatie, en in het bijzonder in Kenniscentrum Analyse.
1.4 Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
- Het zorgdragen voor de realisatie van eindproducten zoals gedefinieerd in het programmaplan uitvoerbaarheid. Daarbij maken en bewaken van de planning, bewaken van de voortgang en oplossen van knelpunten van de projecten en activiteiten binnen de lijn Uitvoerbaarheid. Het ontwikkelen van ondersteuningsmateriaal, begeleiden van pilots, initiëren van kennissessies, bijeenkomsten en evenementen en adviseren over (vervolg)stappen aan bijvoorbeeld Managementteams en Directieoverleg.
- Het leveren van een inhoudelijke bijdrage aan de totstandkoming van de Stand van de Uitvoering door het dragen van verantwoordelijkheid voor concrete deelresultaten. In dat kader advisering over aanpak, begeleiding van sessies, analyses en voorstellen voor de rapportage.
- De ontwikkeling en uitvoering van een monitor voor de voortgang van UDO-trajecten, het analyseren de informatie, het adviseren over rapportages en vervolgacties.
- Het inrichten van een UDO-Loket en adviseren van VNG-medewerkers over de toepassing van de UDO.
- Het onderhouden van contacten met de leden van het team, kernteam en programmateam, evenals met koepels en (vakverenigingen van) gemeenten, medeoverheden, Rijk en uitvoeringsorganisaties.
- Het opleveren van stakeholderanalyses en stakeholdermanagement en strategisch adviseren over de inzet van de stakeholders.
- Doorlopend faciliteren van het gemeentelijk netwerk, knelpunten en signalen vertalen in concrete adviezen.
- Draagt actief bij aan de doorontwikkeling van kenniscentrum analyse. Vervult een projectleidersrol in de doorontwikkeling van het productenportfolio en de werkwijze van het Kenniscentrum. Betrekt daarbij de onderzoekers van het kenniscentrum en komt per ontwikkellijn tot een plan van aanpak met projectresultaten. Werkt dit plan uit tot gedragen eindresultaten en producten.
- Signaleert en adviseert de programmamanager/coördinator a.i. over de inbedding van de programmalijn uitvoerbaarheid van Focus op Uitvoering in het Kenniscentrum Analyse.
1.5 Resultaat van de opdracht
- Plan van aanpak voor vergroten bewustwording over uitvoerbaarheid binnen VNG opgesteld en uitgevoerd: Collega’s werken meer vanuit perspectief uitvoerbaarheid en menselijke maat en stellen dit uitgangspunt centraal in hun bijdrage aan de ontwikkeling van nieuw beleid en wetgeving.
- Het leveren van een analyse en adviesrapport met betrekking tot de toepassing van de UDO binnen de VNG, inclusief de wijze van samenwerking met het Rijk binnen de ingerichte monitorsystematiek.
- Een opgeleverde analyse van de monitorresultaten met gerichte vervolgacties.
- Het realiseren van organisatiebrede bekendheid van het UDO-proces, inclusief de inrichting van een functioneel UDO-loket dat aantoonbaar voorziet in de behoefte van de organisatie.
- Het ontwikkelen en doorontwikkelen van een ondersteuningspakket voor training en opleiding rondom kennisdeling, waarbij aantoonbaar wordt bijgedragen aan het stimuleren van kennisdeling binnen de organisatie.
- Het faciliteren van een actief gemeentelijk netwerk ‘Uitvoerbaar Beleid dat Werkt’, waarbij aantoonbaar uitwisseling van ervaringen en best practices tussen gemeenten heeft plaatsgevonden via diverse vormen van kennisdeling (zoals webinars, blogs en artikelen).
- Het leveren van een concrete bijdrage aan de duurzame borging van het thema ‘Uitvoerbaarheid’ en de bijbehorende producten binnen de VNG-organisatie, vastgelegd in een implementatievoorstel of plan van aanpak dat geborgd is in de bestaande werkprocessen.
- Met draagvlak in het team opgestelde plannen van aanpak voor doorontwikkeling werkwijze en producten kenniscentrum analyse.
Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten.
De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan slag gaat via Bij Oranje hanteren we de volgende voorwaarden:
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan de slag gaat via Bij Oranje Detachering dan hanteren we de volgende voorwaarden: