Waterschap Aa en Maas
50000
Noord-Brabant
36
Zorg en Welzijn
22ste mei, 2025
23ste juni, 2025
In het kort: Je gaat als omgevingsmanager verantwoordelijk zijn voor het stakeholdermanagement en de communicatie rondom het project Dijkverbetering Cuijk-Ravenstein, waarbij je belangen van diverse partijen behartigt en zorgt voor maatschappelijke inbedding.
Waterschap Aa en Maas
Wij werken 24 uur per dag met water. Dat doen we voor ruim 744.000 inwoners en bedrijven in Oost-Brabant. Hoogste prioriteit is veiligheid, gezondheid en welzijn. Bovendien staan wij voor innovatief en duurzaam waterbeheer. Dit doen wij voor nu en later zodat ook onze kinderen en kleinkinderen hier de vruchten van kunnen plukken.
Het waterschap biedt veiligheid tegen overstromingen aan burgers en bedrijven door de dijken goed te beheren. Ook onderhouden wij beken, weteringen en sloten om wateroverlast te voorkomen. Voor ruim 700.000 inwoners en bedrijven maken wij het afvalwater weer schoon. Wij zorgen voor voldoende water voor de land- en tuinbouw én natuurgebieden. Ook controleren wij de waterkwaliteit van recreatieplassen. Bovendien zorgen wij dat beken, sloten en weteringen schoon zijn. Wij werken aan fraaie waterrijke gebieden in de natuur en in de stad en controleren de waterkwaliteit van recreatieplassen. We verbeteren de leefomgeving van planten en dieren bij het inrichten van waterlopen. Dat is belangrijk voor alle leven.
Het project Dijkverbetering Cuijk - Ravenstein
Het rijk heeft besloten dat alle inwoners en bedrijven achter dijken of duinen in Nederland in 2050 beter beschermd moeten zijn tegen overstroming vanuit de grote rivieren of de Noordzee. Gebieden met meer inwoners, bedrijven en infrastructuur krijgen een extra hoge veiligheidsnorm. Om tijdig te voldoen aan de veiligheidsnorm moet er nog veel gebeuren. Het dijktraject Cuijk-Ravenstein is een van de trajecten met de hoogste norm langs de Maas vanwege de gevolgen bij een dijkdoorbraak. Het gebied dat overstroomt bij een doorbraak strekt zich uit tot en met Den Bosch.
De veiligheidsnormen zijn strenger geworden. Daarnaast neemt de hoeveelheid water die de Maas afvoert toe door klimaatverandering. Er komen vaker hoge waterstanden voor die ook langer kunnen duren. Als we niks doen, wordt de kans op een dijkdoorbraak groter.
Dijkverbetering Cuijk – Ravenstein is een HWBP-project van 21 kilometer tussen Cuijk en Ravenstein en bevindt zich momenteel in de planuitwerkingsfase. Bij aanvang van deze opdracht bevindt het project zich in de concretiseringsfase om met een aannemer tot invulling van het bouwteam te komen. Tevens lopen het vergunningen traject, komen zienswijzen binnen en start het ontwerpteam met het maken van een DO. Start realisatie is volgens de huidige planning in 2027 met een realisatietijd van naar verwachting 4 jaar.
De opdracht
Op dit moment is er een interim omgevingsmanager welke mee zal doen aan deze uitvraag. De Omgevingsmanager is verantwoordelijk voor de acceptatie van het project bij alle (externe) stakeholders en draagt zorg voor de maatschappelijke inbedding van het project. Daarmee is de Omgevingsmanager de intermediair tussen de projectorganisatie en de stakeholders in de projectomgeving. Deze omgeving wordt gevormd door alle partijen die een belang hebben bij het project, zoals omwonenden, bedrijven, gemeenten en provincie. De Omgevingsmanager anticipeert op deze omgeving.
Hij/zij communiceert met het technisch management over de eisen van en de afspraken met deze stakeholders. De omgevingsmanager werkt daarom intensief samen met het technisch management en tijdens de realisatiefase met de realisatiepartner.
De Omgevingsmanager is verantwoordelijk voor de volgende werkprocessen:
- Verantwoordelijk binnen IPM-model voor omgevingsmanagement van het project
- Stakeholdermanagement
- Interne en externe communicatie
- Uitvoeren conditionerende onderzoeken
- Vergunningen
- Grondverwerving
- Klachten- en schadeafwikkeling
- Verificatie en validatie klanteneisen, meekoppelkansen en participatie
De omgevingsmanager vervult binnen het project een essentiële rol om de belangen van interne en externe stakeholders te behartigen, waarbij communicatie en participatie speerpunten zijn. De omgevingsmanager dient gedurende de looptijd van de opdracht zorg te dragen voor het goed betrekken van bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Hetzelfde geldt ten aanzien van het betrekken van de bestuurlijke en ambtelijke achterban, zodat belangen van alle partijen geborgd worden in het uiteindelijke projectresultaat en de samenwerking met de realisatiepartner (aannemer).
Taken
- Het invullen van de rol omgevingsmanager in het IPM-team;
- Geeft leiding aan het omgevingsteam met diverse specialisten (circa vier personen);
- Het geven van leiding aan het omgevingsteam tijdens de realisatiefase;
- Zorgen dat relevante conditionerende onderzoeken tijdig zijn uitgevoerd;
- Zorgen dat relevante vergunningaanvragen tijdig worden aangevraagd;
- Voeren van benodigd overleg met derden (omwonenden en bevoegde gezagen) en ook interne stakeholders binnen het waterschap voor wat betreft omgeving gerelateerde thema’s.
- Bewaken van risico’s en inzetten van bijhorende beheersmaatregelen op gebied van omgeving, stakeholders en milieu;
- Zorgdragen voor projectcommunicatie;
- Het in overleg met de contractmanager aansturen van de ingenieursbureaus en aannemer op de aspecten van omgevingsmanagement;
- Bewaakt de in de overeenkomst vastgelegde afspraken met de betreffende eigenaren en verzorgt daarvoor de nodige administratieve verslaglegging of notulen;
- Is gedurende het project namens het waterschap het aanspreekpunt voor de betreffende eigenaren;
- Geeft leiding aan in- en externe overleggen waarbij omgevingsmanagement aan de orde is;
- Aanwezig op locatie bij de vooropnamen voorafgaand aan de start van de werkzaamheden;
- Bezoekt tijdens de uitvoering van mitigerende maatregelen regelmatig de betreffende locaties.
Voorwaarden
Op de opdracht is Nederlands recht van toepassing, evenals de Algemene Waterschapsinkoopvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot het verrichten van diensten 2018 (AWVODI-2018). Elke kandidaat dient een geheimhoudings- en integriteitsverklaring, alsmede een verwerkersovereenkomst te ondertekenen.
Voorwaarden voor deelname
- Algemene Waterschapsinkoopvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot het verrichten van diensten 2018 (AWVODI-2018);
- Geheimhoudings- en integriteitsverklaring;
- Verwerkersovereenkomst;
- Overeenkomst van opdracht.
Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten.
De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan de slag gaat via Freep Detachering dan hanteren we de volgende voorwaarden: