VNGR 25.077 Kwartiermaker Codebase Stewardship Common Grond

VNG

image

Geen max tarief

Zuid-Holland

20 uur p/w

ICT Informatievoorziening

25ste juli, 2025

13de augustus, 2025

DE OPDRACHTOMSCHRIJVING
ZZP of detachering

In het kort: Je gaat de rol van Kwartiermaker Codebase Steward invullen door de functionele basis voor codebeheer en kwaliteitsborging op te zetten, samenwerking te faciliteren en richtlijnen te ontwikkelen voor gemeenten binnen het Common Ground-programma.

1. Specificatie

1.1 Over VNG Realisatie
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
- Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
- Verbeteren van de dienstverlening;
- Een efficiënte en wendbare organisatie;
- Anticiperen op de toekomst.

1.2 Over Common Ground
Gemeenten hebben een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening nodig voor het uitwisselen van gegevens. Het huidige stelsel voor gegevensuitwisseling maakt het lastig om snel en flexibel te vernieuwen, te voldoen aan privacywetgeving en efficiënt om te gaan met data. Dat staat de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening in de weg. Vanuit die behoefte is Common Ground ontstaan. In de kern gaat het bij Common Ground hierom: een hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening, door op een andere manier om te gaan met gegevens. Zo koppelen we data los van werkprocessen en applicaties. En we bevragen data bij de bron, in plaats van ze veelvuldig te kopiëren en op te slaan.
Een aantal jaar bestond Common Ground uit het organisch groeien en uitproberen van een diversiteit aan initiatieven op verschillende onderdelen van het vijflagenmodel van Common Ground. Vanaf maart 2023 is een transitieprogramma gestart. De brede blik van eerst verandert naar een gefocuste blik op een strak en gedragen programma met transparante doelen, voortgang en resultaten.

1.3 Omschrijving van de opdracht
Open Source is een fundamentele pijler binnen de visie van Common Ground. Het speelt een cruciale rol in de samenwerking tussen gemeenten en marktpartijen voor de gezamenlijke ontwikkeling van oplossingen. Door open source te omarmen zijn we transparant, wordt hergebruik van componenten en toepassingen vergemakkelijkt, innovatie gestimuleerd, en worden kosten voor gemeenten verlaagd.
De rol van Kwartiermaker Codebase Steward is gericht op het inrichten en operationaliseren van de functie van Codebase Steward binnen het Common Ground-programma. In deze functie legt de kwartiermaker de basis voor een structurele en duurzame aanpak van codebeheer en kwaliteitsborging. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de verschillende projecten en communities die actief bijdragen aan de ontwikkeling van softwarecomponenten. Het doel is om een solide framework te creëren dat de kwaliteit, onderhoudbaarheid, en interoperabiliteit van de gegenereerde softwarecode waarborgt en dit in de praktijk op te bouwen en uit te proberen.
De Kwartiermaker werkt aan het opstellen van kaders, het wegnemen van drempels voor samenwerking, en het faciliteren van een soepele overgang naar gestandaardiseerd codebeheer. Het programma Common Ground ontwikkelt zelf geen software, maar biedt begeleiding en ondersteuning aan gemeenten en hun partners om op een gestroomlijnde en efficiënte manier softwarecomponenten te ontwikkelen die voldoen aan de visie van Common Ground.
De opdracht is tijdelijk van aard en resultaatgericht, waarbij specifieke resultaten worden opgeleverd.

1.4 Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
De Kwartiermaker Codebase Steward heeft de volgende taken en verantwoordelijkheden:
1. Opstellen van een plan van aanpak
- Ontwikkelen van een strategie voor de inrichting van de Codebase Steward-rol.
- In kaart brengen van de huidige situatie en het opstellen van een plan voor de verdere ontwikkeling van kaders en richtlijnen.
1. Samenwerking faciliteren
- Actief samenwerken met ontwikkelende projecten en communities om inzicht te krijgen in hun processen en behoeften.
- Bevorderen van kennisdeling en het opzetten van platforms voor samenwerking en overleg.
1. Standaarden en richtlijnen ontwikkelen
- Opstellen van best practices voor codekwaliteit, documentatie, en versiebeheer.
- Organiseren van workshops en werksessies om deze richtlijnen breed te communiceren en te verfijnen.
1. Kaders voor codebeheer opzetten
- Bepalen van standaarden voor software-architectuur, code-reviewprocessen en onderhoud van codebases.
- Creëren van een afwegingskader voor het kiezen tussen open source en gesloten oplossingen.
1. Communicatie en bewustwording
- Bewustwording creëren bij gemeenten over het belang van goed codebeheer en de voordelen van open source ontwikkeling.
- Fungeren als aanspreekpunt voor vragen en ondersteunen bij het implementeren van de opgestelde richtlijnen.
1. Monitoren en evalueren
- Initiëren van pilotprojecten om de opgestelde richtlijnen te testen en feedback te verzamelen.
- Evalueren van de impact en effectiviteit van de geïmplementeerde processen en voorstellen doen voor verbeteringen.
1. Voorbereiding op overdracht
- Voorbereiden van een gedetailleerde overdracht aan de toekomstige Codebase Steward, inclusief alle ontwikkelde structuren, inzichten en aanbevelingen.

1.5 Resultaat van de opdracht
Het betreft een afgebakend project met duidelijke deliverables en veel ruimte voor eigen regie.
De resultaten die aan het eind moeten zijn opgeleverd:
- Een goed onderbouwd en breed gedragen plan van aanpak voor de Codebase Steward-rol
- Een set richtlijnen en standaarden voor codebeheer, afgestemd met betrokken projecten en communities
- Praktische handreikingen en best practices die aansluiten bij de behoeften van gemeenten
- Een gedegen evaluatie van de implementatie, inclusief overzicht van verbeterpunten
- Een zorgvuldige overdracht, waarmee de toekomstige Codebase Steward direct verder kan bouwen op het gelegde fundament

Gedurende de opdracht wordt ook het benodigde voorwerk gedaan voor een succesvolle overdracht en borging binnen de organisatie. Het doel is dat deze taken per eind 2027 zijn ingebed in de reguliere functie binnen de regieorganisatie. Indien het werk eerder gereed en geborgd is, kan de opdracht ook eerder worden afgerond.

De Eisen
LET OP: Het is voor onze opdrachtgever noodzakelijk dat je aan al de gestelde functie-eisen kunt voldoen. Dit moet overtuigend blijken uit je CV. Alleen dan is reageren op deze opdracht zinvol. – Gaat u akkoord met de conceptovereenkomst voor VNG Realisatie? (Knock-out)
– Gaat u akkoord met de ARVODI? (Knock-out)
– Inschrijver verklaart hierbij de offerteaanvraag in zijn geheel te hebben gelezen en hiermee akkoord te gaan. (Knock-out)
– Het ingediende cv en eventueel de aangeleverde motivatiebrief moet aantonen dat aangeboden kandidaat minimaal beschikt over de eisen opgenomen onder het kopje ‘eisen’ in de offerteaanvraag.
– Inschrijver verklaart hierbij akkoord te gaan met de gestelde eisen. (Knock-out)
– De kandidaat is op de in de profieltekst genoemde datum en tijdstip beschikbaar voor een matchgesprek. (Knock-out)
– Door de inschrijver is één motivatiebrief van de aangeboden kandidaat aangeleverd. (Knock-out)
– Door de inschrijver is één CV van de aangeboden kandidaat aangeleverd. (Knock-out)
– Bevestigt u dat uw organisatie zich slechts één keer inschrijft op deze nadere offerteaanvraag, en dat deze inschrijving uitsluitend namens één organisatie binnen een moeder-/holdingstructuur plaatsvindt? (Knock-out)
– De opdrachtnemer dient zelf te beschikken over laptop en telefoon om de werkzaamheden uit te voeren.
– Uit het cv en/of de aangeleverde motivatiebrief blijkt minimaal dat de aangeboden kandidaat aantoonbaar (door opleidingen, cursussen, werkervaring, voorbeeldprojecten et cetera) beschikt over:
– Afgeronde IT/ICT HBO opleiding
– Minimaal 2 jaar aantoonbare ervaring met het opzetten van technische kaders, richtlijnen, of governance-structuren binnen organisaties met diverse stakeholders
– Minimaal 2 jaar ervaring met het werken in open source ecosystemen
– Minimaal 2 jaar ervaring met het faciliteren van samenwerking in open communities
– Minimaal 2 jaar ervaring met het begeleiden van veranderprocessen in technische omgevingen
– Iedere in te huren medewerker dient voorafgaand aan de start van de werkzaamheden de volgende documenten aan te leveren:
– Persoonsgegevens
– Ondertekende geheimhoudingsverklaring
– Zoals in artikel 14.1 van de Algemene Inkoopvoorwaarden van de VNG dient Opdrachtnemer verplicht zich adequaat te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid.
– De gunning van de opdracht mag niet leiden tot een totstandkoming van een dienstbetrekking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. In dat verband dienen ZZP-inschrijvers de volledig ingevulde en ondertekende ZZP-verklaring met bijlage bij hun inschrijving te overleggen. Het niet indienen van het ingevulde en ondertekende formulier leidt tot uitsluiting. Indien uit de aangeleverde gegevens volgt dat gunning van de opdracht aan inschrijver leidt tot (een (verhoging van het) risico op) schijnzelfstandigheid, dan kan dit reden zijn voor uitsluiting op basis van een wettelijke verplichting.
De Wensen
LET OP: Op basis van de wensen van onze opdrachtgever wordt bepaald of je eventueel wordt uitgenodigd voor een selectiegesprek. Het is dus noodzakelijk dat je ook op de wensen een sterke match hebt. – Aantoonbare werkervaring met het werken in een regie- of coördinerende rol, waarbij je toezicht houdt op meerdere projecten en belanghebbenden verbindt.
– Aantoonbare werkervaring in het geven van workshops of trainingen over open source aan managers en IT-ers.
– Aantoonbare kennis van Common Ground architectuur.
– Aantoonbare werkervaring in de gemeentelijke sector in een ICT of gerelateerde rol.
– Aantoonbare actieve betrokkenheid bij open source communities als maintainer of contributor.
Interesse in deze opdracht?
Zo werkt onze dienstverlening
1
BINNEN 1 WERKDAG REACTIE
  • We beoordelen je CV om te zien of er een match is.
  • We controleren of je voldoet aan de eisen en wensen.
  • We onderzoeken op basis van data of je gewenste tarief concurrerend is.

Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten.

2
INTRODUCTIE BIJ DE OPDRACHTGEVER

De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.

  • We werken samen een offerte uit waarin we toelichten waarom jouw profiel aansluit op de gestelde eisen en wensen.
  • We verzamelen de benodigde stukken indien gevraagd zoals referenties, diploma's, motivatiebrief, VOG etc...
  • Op basis van data bepalen we een kansrijk uurtarief voor de offerte. Jij hebt zelf natuurlijk het laatste woord in het biedingstarief.
3
AAN DE SLAG
ZZP

Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan slag gaat via Bij Oranje hanteren we de volgende voorwaarden:

  • We vragen 10% marge over je uurtarief voor de duur van de opdracht.
  • We betalen je factuur binnen 21 dagen, je hoeft dus niet op je geld te wachten!
  • Als jij je opdracht goed doet en daardoor bij de dezelfde opdrachtgever een nieuwe opdracht mag doen dan ben je daar volledig vrij in! We hanteren geen concurrentie-/ relatiebeding.
Detachering

Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan de slag gaat via Bij Oranje Detachering dan hanteren we de volgende voorwaarden:

  • We vullen samen een loonheffingsverklaring in en tekenen een overeenkomst van opdracht.
  • We rekenen 15% marge van je uurtarief voor de duur van de opdracht. Het resterende bedrag verlonen we volledig als brutoloon.
  • Binnen 21 dagen na het ontvangen van je getekende urenstaat, ontvang je de netto-betaling op je bankrekening. Je hoeft dus niet op je geld te wachten!
  • Als jij je opdracht goed doet en daardoor bij dezelfde opdrachtgever een nieuwe opdracht mag doen dan ben je daar volledig vrij in! We hanteren geen concurrentie-/relatiebeding.
Reageer direct
Deze vacature sluit op 13-08-2025 12:00
Reageren kan tot uiterlijk één volledige werkdag vóór de deadline (zie procedure)!

Eventuele motivatie volgt in een latere fase

Akkoord geen bemiddelaar / bureau

Om de inhuurketen kort en transparant te houden kiezen wij ervoor om alleen direct met de zelfstandige te schakelen en niet met bemiddelende partijen.