Gemeente Amsterdam
max €166 per uur
Noord-Holland
36
ICT Informatievoorziening
23ste mei, 2025
3de juni, 2025
Opdrachtomschrijving
Als projectdirecteur van het project Oostbrug kom je te werken bij het team Strategische Investeringsprojecten, onderdeel van de directie Ingenieursbureau (IB). Het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam is dé partner binnen de stad op het gebied van inkoop, techniek en projectrealisatie in grond-, weg- en waterbouw. Met bijna ca. 1000 medewerkers werken we aan de civiele constructies in Amsterdam, hebben we expertise op water en deltatechnologie, stedelijke inrichting en milieu, infrastructuur en verkeersadvies en leveren we project- en contractmanagement. Je dagelijkse collega’s zijn collega’s van het IB en het Projectmanagementbureau van de gemeente, die werken aan het project Oostbrug.
Het project Oostbrug wordt in opdracht van de gemeente Amsterdam uitgevoerd en door het Ingenieursbureau van de gemeente gerealiseerd. De Vervoerregio Amsterdam is voor 50% medefinancier. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Port of Amsterdam en Centraal Nautisch beheer zijn belangrijke stakeholders waarmee intensief wordt afgestemd. Het project Oostbrug is gebaseerd op het adviesrapport “Genereus Verbonden-Een concept-Inrichtingsplan voor het IJ in Amsterdam als robuust en toekomstvast waterkruispunt (2020)” van de commissie D’Hooghe. Dit plan heeft als doel een vlotte, veilige en comfortabele oversteek voor voetgangers, fietsers, en OV-reizigers over het IJ en het Amsterdam-Rijnkanaal (rijkswateren binnen de ring A10) met als essentiële randvoorwaarde het behoud van een vlotte, veilige en toekomstbestendige vaarweg. In 2022 heeft de Gemeenteraad de Actualisatie Nota van Uitgangspunten Sprong over het IJ vastgesteld, gebaseerd op dit advies.
Werkzaamheden
Als projectdirecteur ben je eindverantwoordelijk voor de producten en de besluitvorming die door het project worden voorbereid en geef je leiding aan het projectteam bestaande uit IPM-rolhouders. . De IPM-rolhouders geven op hun beurt leiding aan de teams die vallen onder de IPM-disciplines (circa 30-40 medewerkers) en externe opdrachtnemers. Je legt intern verantwoording af aan de ambtelijk opdrachtgever van de directie Verkeer en Openbare Ruimte. Je komt te werken in een hecht, ervaren, kundig en goed ingewerkt IPM-team. Ook de governance van het project zelf staat al. De verhouding tot het grotere programma Inrichtingsplan Rijkswateren Amsterdam, met daarin ook de nautische partners is nog enigszins in beweging.
De projectdirecteur:
Komt samen met het IPM-team en in overleg met ambtelijk opdrachtgever tot een inrichting van het IPM-team, waarbij de rol van projectdirecteur goed wordt ingeweven met behoud van huidige rolhouders. Helpt daarnaast de werkdruk te verlagen en stuurt de projectorganisatie aan;
Komt tot een verbetering van de samenwerking met de externe partners door te investeren in de relatie met hen;
Zorgt met het projectteam voor een effectieve en efficiënte uitvoering van het project en rapporteert daarover naar de ambtelijk opdrachtgever, stuurgroep, bestuur en raad;
Treedt op als opdrachtgever naar externe partijen voor het (laten) uitvoeren van onderzoeken en studies voor zover die nodig zijn;
Bereidt in samenwerking met de (gedelegeerd) ambtelijk opdrachtgever de afstemming en besluitvorming in gremia als de stuurgroep, intern en extern directeurenoverleg voor. Dit geldt ook voor besluitvorming door wethouder, college en raad;
Is de interne en externe gesprekspartner/vertegenwoordiger en boegbeeld van het project.
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf, 7 stadsdelen en 1 stadsgebied. De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De 5 clusters zijn: Ruimte en Economie, Sociaal, Stadbeheer, Bedrijfsvoering, Digitalisering, Innovatie en Informatie. De clusters hebben expertise op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/.
De opdrachtgever(s)
We willen een goede werkgever zijn die ervoor zorgt dat alle collega’s zich gezien en gewaardeerd voelen. We koesteren verschillen tussen collega’s, al die verschillen zorgen voor betere resultaten voor onze organisatie én onze stad. We streven daarbij naar een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam. Dus wie jij ook bent: bij ons ben je van harte welkom!
Het Ingenieursbureau is binnen de gemeente de partner op het gebied van inkoop, techniek en projectrealisatie in grond-, weg- en waterbouw. We bereiden de aanleg en het onderhoud van de infrastructuur en de inrichting van de stad voor.
Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten.
De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan de slag gaat via Freep Detachering dan hanteren we de volgende voorwaarden: