Gemeente Utrecht
50000
Utrecht
36
ICT Informatievoorziening
21ste mei, 2025
10de juni, 2025
In het kort: Je gaat als senior netwerk engineer de transitie van de server- en storageomgeving naar de cloud begeleiden, waarbij je verantwoordelijk bent voor de migratie van firewall- en loadbalancingfunctionaliteiten en het aansturen van de netwerkpartner.
Inleiding
Gemeente Utrecht staat voor ‘Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen’. Een stad waar gezondheid centraal staat in alles wat er gebeurt. Een stad van gezonde inwoners in een gezonde leefomgeving, werkend aan een gezonde economie. Waar iedereen mee kan doen, en zich thuis voelt.
In een gezonde stad hebben mensen een passende baan, opleiding of zijn op een andere manier actief betrokken bij de samenleving. Je kunt er prettig wonen in een schone omgeving met zo min mogelijk overlast. Een omgeving die uitnodigt tot een gezonde levensstijl, aanzet tot beweging en levendig is door de recreatieve en culturele functies van de stad. Een stad waar ontmoeting vanzelfsprekend is. Waar duurzaamheid de norm is. En waar wonen en werken de juiste balans heeft, door de juiste aandacht te hebben voor gezond stedelijk leven voor iedereen.
Met het bovenstaande in gedachten heeft de gemeente Utrecht de wens uitgesproken om een Cloud visie en strategie te ontwikkelen die recht doet aan de wensen van haar burgers en de medewerkers van de gemeente. De gemeente wil een slag maken naar een meer moderne IT-infrastructuur en wenst een wendbare IT-organisatie vorm te geven waarbij rekening wordt gehouden met het sourcen (niet zelf doen maar laten doen) van niet kerncompetenties binnen het ICT-domein.
De eerste stap in de cloud strategie het vervangen van de huidige fysieke netwerk componenten in de datacenters en kantoor omgevingen door moderne SDN-netwerk is afgerond. Dit netwerk is gebouwd en wordt beheerd door onze partner. Naast deze netwerk componenten zijn de beveiligings componenten ook vervangen zoals de firewalls, loadbalancers, etc. We zijn nu halverwege de tweede stap, het verplaatsen van de server en storageomgeving naar de cloud waarbij de firewall en loadbalancing functionaliteit mee gaat.
Dit ga je doen.
Je komt te werken bij de voorziening Cloud in het team Connectiviteit. Je wordt als senior netwerk engineer betrokken bij de transitie van het huidige server en storage omgeving de nieuwe cloud omgeving. Jij bent aan zet om ervoor te zorgen dat de core/edge firewall en loadbalancing functionaliteit gemigreerd wordt naar de cloud om er voor te zorgen dat de server en storage omgeving veilig toegangkelijk is in de cloud.
Het doel is om het team als senior en ervaringsdeskundige mee te nemen in de migratietrajecten van de functionaliteiten van de core/edge firewalls en loadbalancing. We verwachten niet alleen dat je een leidende rol neemt richitng het team maar ook dat je in staat bent om de regie te voeren over onze netwerkpartner. Daar waar de voorstellen van onze netwerkparter het migratietraject voor firewall en loadbalancing functionaliteit raken kun jij deze voorstellen zowel op aanpak als op inhoud challengen. Om dit effectief te kunnen doen ben je aantoonbaar in het bezit van een uitgebreid netwerk die jou kan ondersteunen met aanvullende technische kennis op het gebied van Juniper, PALO ALTO, BIG IP en SDN. Naast deze vraagstukken wordt je ingezet om de huidige omgeving te beheren samen met onze partner.
Om dit goed uit te kunnen voeren beschik je niet alleen over de juiste kennis en kunde maar sta je stevig in je schoenen. Je bent communicatief vaardig, veerkrachtig, vasthoudend en tactisch. Je weet goed om te gaan met weerstand en je doelen op een effectieve manier te bereiken.
Dit is onze ICT-omgeving
Wij bieden aan circa 5200 collega’s in totaal ongeveer 700 applicaties aan. De werkplekken zijn gevirtualiseerd op basis van Azure Virtual Desktop en zijn 24/7 intern en extern beschikbaar. Voor ontsluiting van alle (circa 80) gemeentelijke locaties beschikken we over een eigen glasvezelnetwerk in de stad.
Het Windows/Linux applicatie-hosting platform is gevirtualiseerd op basis van Vmware vSphere. Deze omgeving hebben we nu al deels verhuisd naar Azure, het doel is om het grootste gedeelte van de applicaties hier de komende period naar toe te verhuizen. In onze private cloud is Selfservice voor het leveren van ICT infrastructuur een speerpunt. In dat kader implementeren we netwerkvirtualisatie, automation en orchestration. Dit doen we met producten NSX, VRA en VRO van Vmware.
We gebruiken oplossingen van Netapp voor de benodigde storage (werkplek en applicatiehosting). Voor database hosting gebruiken we Oracle, MS-SQL en MySQL. Telefonieservices leveren we op basis van een Teams oplossing gecombineerd met een openbare GSM-oplossing.
Er is een aparte omgeving ingericht voor het beheer van de productieomgeving. Naast de specifieke product tooling zetten we de Microsoft System Center Suite in als enterprise oplossing.
De belangrijkste beweging die we nu inzetten is de transtie naar de Cloud. Dit doen we voor zowel de werkplek als de hosting omgeving het netwerk, loadbalacing en firewallomgeving zijn in deze transitie vernieuwd en gebaseerd op een hybride cloudomgeving.
Hier zijn we trots op
Wij willen vooroplopen als het gaat om innovatie. We werken in het Stadskantoor, sinds Corona ook meer thuis, met een ICT omgeving die we gaan vervangen naar een moderne technische infrastructuur die innovatie nog beter gaat ondersteunen. Wij zijn klantgericht en gemotiveerd om problemen op te lossen, te ontzorgen en te vernieuwen. Door onze dienstverlening, maatwerkoplossingen en support, kunnen collega’s zich optimaal richten op hun kerntaken voor burgers en bedrijven. Soortgelijke diensten leveren we ook aan andere publieke organisaties. Het leveren van een goede service aan onze interne en externe klanten is topprioriteit.
Onze plek in de organisatie
DomstadIT is opgebouwd uit 13 voorzieningen. De voorziening waar je voor komt werken is Datacenter en Connectiviteit deze voorziening is verantwoordelijk voor de uitvoering van (projectmatige) wijzigingen, het oplossen van verstoringen en het technisch beheer van de infrastructuur.
Omdat het proces verloopt via een aanbesteding is het belangrijk dat je een goede kans maakt om de opdracht te winnen. Bij een match starten we het offertetraject, bij twijfel laten we dit binnen 1 werkdag weten.
De procedure verloopt via een aanbesteding. De eerste introductie doen wij daarom op papier.
Wij houden van eerlijk en transparant zaken doen.
Als je aan de slag gaat via Freep Detachering dan hanteren we de volgende voorwaarden: